Skip to main content

WINTERBANDEN

WAAROM EN WANNEER ZOMERBANDEN?

Dit zegt de ANWB:

Waarom zijn winterbanden zo belangrijk? Hebben ze alleen nut in de sneeuw, of ook op een nat Nederlands wegdek? We leggen het je uit.

HET VERSCHIL TUSSEN ZOMER- EN WINTERBANDEN

De meeste auto’s zijn standaard uitgerust met zomerbanden. Hier kun je niet veilig mee rijden bij winterse gladheid. Dat komt doordat het rubber bij lagere temperaturen harder wordt. Daardoor verliezen zomerbanden bij kou de optimale grip op het wegdek.

Het rubber van winterbanden heeft een aangepaste samenstelling, waardoor het bij kou soepel en elastisch blijft. Daarnaast hebben ze een ander profiel. Deze combinatie zorgt voor een betere grip bij winterweer. Het allergrootste verschil zie je in de sneeuw; dan is de winterband superieur. Op zomerbanden ga je glijden, hoe langzaam je ook rijdt. Winterbanden hebben in de sneeuw veel meer grip.

WANNEER KIES JE VOOR WINTERBANDEN?

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt, te kiezen voor banden met winterse eigenschappen. Dat kunnen winterbanden of allseasonbanden zijn. Banden die voldoen aan de definitie “winterse eigenschappen” hebben het 3PMS symbool, 3 peak mountain symbool ofwel sneeuwvlok symbool. 

Ga je met de auto op wintersport, dan zijn banden met winterse eigenschappen zelfs verplicht. De regels hierover verschillen per land.

WAT ADVISEERT DE ANWB?

  • Laat de auto met zomerbanden staan op dagen dat er winterse gladheid is of verwacht wordt.
  • Onder droge of regenachtige omstandigheden kun je in de winter ook met zomerbanden veilig de weg op. Dan volstaat het aanpassen van snelheid en de volgafstand om veilig te rijden.
  • Moet je ieder dag op de auto kunnen vertrouwen, kies dan voor winterbanden.
  • We adviseren bij winterbanden een minimale profieldiepte van 4 mm, met name om veilig te kunnen rijden door de natte ‘sneeuwpap’ die ontstaat na dooi of strooi. In sommige landen (met name Oostenrijk) is een minimale profieldiepte van 4 mm ook verplicht voor winterbanden.
  • Allseasonbanden kunnen een alternatief zijn voor winterbanden, maar ze werken vooral onder kleinere auto’s en in kleinere bandenmaten.
  • In grotere bandenmaten, onder grotere auto’s en onder uitgesproken sportieve auto’s adviseren we winterbanden.
  • Ook voor mensen die met de auto op wintersport gaan, adviseren we winterbanden. Als iedereen voor je (op winterbanden) plotseling hard moet remmen, dan bestaat de kans dat je op allseasonbanden niet snel genoeg stilstaat. Bovendien wordt een besneeuwde bergpas beklimmen met deze banden ook een stuk eenvoudiger, omdat ze meer grip bieden. Waarschijnlijk kun je dan ook het gebruik van sneeuwkettingen wat langer uitstellen, of zelfs voorkomen.

WELKE WINTERBANDEN MOET JE HEBBEN?

Neem banden in de voorgeschreven (standaard) bandenmaat. Heb je erg brede banden en grote velgen, kies dan voor de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijbehorende velgen. Bij gladheid is een breed contactvlak tussen band en wegdek nadelig.

WANNEER MOET JE WISSELEN NAAR WINTERBANDEN?

Vanaf het moment dat er vorst aan de grond kan zijn en/of de kans op sneeuw groter wordt, is het aan te raden om op winterbanden te rijden. Een ezelsbruggetje: als de klokt wordt verzet van zomer naar wintertijd en vice versa, is het ook tijd voor een bandenwissel van zomer- naar winterbanden en omgekeerd. Omdat je dus twee keer per jaar de banden wisselt is het handig om een aparte set velgen te kopen voor je winterbanden.

Bron: ANWB

AUTO WIJKERMEER VOOR UW WINTERBANDEN!

Zomerbanden, winterbanden, all seasonbanden, montage, balanceren, opslag van beide sets; Auto Wijkermeer doet dit graag voor u. Vraag ons voor advies en de mogelijkheden, wij helpen u gedegen en graag.

EEN ERKENDE GARAGE

LEES ONZE REVIEWS

XANI

Ik kom hier al een aantal jaren en ben tevreden met Patrick. Altijd no nonsense en heel duidelijk. Én vooral niet duur!

MIKE

Binnen een kwartier een extreem irritant gerammel aan de achterkant van de auto gevonden en direct gemaakt Top service!

SANDER

Een goede en eerlijke garage. Ben al jaren klant hier en zal ik nog jaren blijven.

LIESBETH

Goed en betrouwbaar. Patrick is een vakman

Kim

Denkt mee, ook als je een keer krab bij kas zit. Erg fijn contact.

VRAGEN OVER UW AUTO?

NEEM CONTACT OP MET AUTO WIJKERMEER

KLAAR OM EEN AFSPRAAK TE MAKEN?

Plan een afspraak in met een monteur van Auto Wijkermeer. We nemen binnen 48 uur contact met u op.

AFSPRAAK MAKEN

CONTACTGEGEVENS

DE GARAGE

Kanaalweg 61
1948 PL Beverwijk